مشخصات سوربیتول و ایمنی آن+ خرید سوربیتول
مشخصات
نامهای دیگر
دی گلوسیتول
D-Sorbitol
شماره CAS 50-70-4
فرمول شیمیایی C6H14O6
وزن مولکولی 182.17
نقطه ذوب 88 تا 102 درجه سانتیگراد
خواص
ظاهر
جامد: پودر هیگروسکوپیک سفید، پودر کریستالی، پولکی یا دانه ای.
محلول: محلول آبی شفاف و بی رنگ.
شیرینی
تقریباً 60 درصد شیرینی مانند شکر سفره همراه با اثر خنک و طعم مطبوع.
شاخص گلیسمی
این شاخص گلیسمی پایینی دارد - 9. یعنی قند خون را بالا می برد اما در مقایسه با قند بسیار ملایم است و برای دیابتی ها بی خطر است. (3)
کالری
این یک شیرین کننده مغذی است زیرا ارزش کالری آن 2.6 کیلو کالری در گرم است که کمتر از کربوهیدرات (نه پلی ال ها) که 4 کیلو کالری در گرم است (4) است. بنابراین می توان از آن در محصولات کاهش کالری استفاده کرد، به عنوان مثال. محصولات کاهش وزن
انحلال پذیری
بسیار محلول در آب، کمی محلول در اتانول.
ساختار
ساختار شیمیایی سوربیتول
از ویکی پدیا
موارد استفاده چیست؟
سوربیتول درجه غذایی عمدتاً به عنوان جایگزین قند برای ایجاد شیرینی در آب نبات، آدامس، خرس صمغی و نعناع استفاده می شود. همچنین می تواند به عنوان یک مرطوب کننده برای حفظ آب و طراوت محصولات پخته شده در طول ذخیره سازی که به راحتی خشک یا سفت می شوند عمل کند.
در خمیر دندان از هدر رفتن آب جلوگیری می کند و آب را به دام می اندازد (5).
همچنین در صنایع آرایشی و بهداشتی و دارویی استفاده می شود.
غذا
مرطوب کننده
موادی که می توانند مقدار معینی آب را از هوا جذب کنند می توانند به عنوان مرطوب کننده استفاده شوند. ساختار پلی هیدروکسی سوربیتول آن را قادر می سازد با آب ترکیب شود، در نتیجه رطوبت را حفظ کرده، کریستالیزاسیون را کنترل می کند و نرمی غذا را بهبود می بخشد.
در عین حال قابلیت افزایش حجم، کنترل ویسکوزیته و بافت را دارد. معمولاً به عنوان یک مرطوب کننده در نان و کیک استفاده می شود.
شیرین کننده
آب نبات و آدامس اغلب حاوی سوربیتول هستند که عمدتاً به عنوان یک شیرین کننده برای جایگزینی شکر استفاده می شود. معمولا در ترکیب با فروکتوز استفاده می شود.
دیگران
در غذاهای دریایی به عنوان یک مرطوب کننده و ضد سرما. در نوشیدنی، سوربیتول می تواند یون های فلزی را کلات کند و کدورت را کاهش دهد. همچنین به عنوان یک ماده خام برای تولید افزودنی های غذایی زیر استفاده می شود:
ویتامین سی
پلی دکستروز
استرهای سوربیتول (E491، E492، E493، E494، E495)، یک دسته از امولسیفایرهای غذایی.
پلیسورباتها (E432، E433، E434، E435، E436)، دستهای از امولسیفایرهای غذایی هستند که با واکنش بین سوربیتان (کمآبی سوربیتول)، اسیدهای چرب و اکسید اتیلن سنتز میشوند. می تواند از پسرفت نشاسته جلوگیری کند و فرآوری در نان را بهبود بخشد و همچنین می تواند در تولید کیک، بستنی و شیر سویا استفاده شود.
لوازم آرایشی
بر اساس "پایگاه اطلاعاتی کمیسیون اروپا برای اطلاعات در مورد مواد و مواد آرایشی"، به عنوان یک جاذب، اتصال، تثبیت کننده امولسیون، تشکیل فیلم، حالت دهنده مو، حالت دهنده پوست در محصولات آرایشی و بهداشتی و مراقبت شخصی عمل می کند (6). معمولا در صابون، محصولات مراقبت از پوست و مو.
خمیر دندان
این ماده به عنوان یک مرطوب کننده، عامل پلاستیک کننده و یک حامل فشرده کننده چسبناک در خمیردندان ها و محصولات دهانشویه عمل می کند. همچنین طعم خنک و معطری به آن می دهد و شفافیت بهتری نسبت به گلیسرول (همچنین یک مرطوب کننده) ارائه می دهد.
دارویی
می توان از آن به عنوان یک ماده پرکننده / چسبنده / روان کننده یا یک شیرین کننده فله برای پوشاندن طعم تلخ در فرمولاسیون های پزشکی پودر، پیش مخلوط، گرانول، قرص و شربت استفاده کرد.
آیا سوربیتول برای خوردن بی خطر است؟
بله، ایمنی آن هنگام استفاده به عنوان یک افزودنی غذایی توسط سازمان غذا و داروی ایالات متحده (FDA)، سازمان ایمنی غذای اروپا (EFSA)، کمیته مشترک FAO/WHO در مورد افزودنی های غذایی (JECFA) و همچنین سایر مقامات تایید شده است. .
FDA
به طور کلی به عنوان ایمن (GRAS) شناخته می شود و می تواند به عنوان مرطوب کننده، شیرین کننده مغذی، جدا کننده، تثبیت کننده و بافت دهنده در غذا استفاده شود.
در زیر دسته بندی های غذایی تایید شده با حداکثر مصرف (7) آمده است:
آب نبات سفت و قطره سرفه: 99%
آب نبات نرم: 98%
آدامس: 75%
مرباها و ژله های غیر استاندارد، محصولات پخته شده و مخلوط های پخت: 30٪
دسر و مخلوط لبنیات منجمد: 17%
سایر غذاها: 12%
EFSA
سوربیتول E420 (i) و شربت سوربیتول E420 (ii) در مقررات کمیسیون (EU) شماره 231/2012 به عنوان یک افزودنی مجاز غذایی فهرست شده و به عنوان "شیرین کننده ها" طبقه بندی شده اند (8).
منبع
- ۰۱/۰۲/۱۳